Speelgoed Musea

Kinderen spelen al heel lang met speelgoed. Zo zijn er in de oudste beschavingen voorbeelden van bronzen speelgoedmeubilair, aardewerken, poppen en dieren. Het oudste speelgoed bestaat uit allerlei zaken die in de directe omgeving van de mensen zijn aangetroffen. De rammelaar is speelgoed dat waarschijnlijk al duizenden jaren oud is.
Veel speelgoed is in de jaren verzameld en terecht gekomen in het een of andere museum. En nu kunnen we dat speelgoed daar in die musea gaan bekijken. Als je al wat ouder bent dan komen er ook veel herinneringen boven aan het speelgoed waar je zelf ook mee gespeeld hebt. En de (klein)kinderen vinden het ook heel leuk om dat ouderwetse speelgoed te bekijken en soms zelfs mee te spelen.

Het Speelgoedkabinet

Het Speelgoedkabinet is een klein museum in Kampen met een ruime collectie speelgoed uit de periode 1960 tot 2000. Grote en kleinere diorama’s geven een indruk van de ontwikkeling van het spelen vóór het computertijdperk. Je vindt er bijvoorbeeld een vakantieland van Playmobil en een stad van Lego. Een riddertoernooi op het plein voor het kasteel. Een wildwest stadje en een fort met cowboys en indianen. Soldaten, piraten, vikingen en boeven in actiescènes; alles in miniatuur. Maar er is nog veel meer en dat is te vinden op hun website Speelgoedkabinet.nl

Nederlands Museum Kinderwereld

De stichting 'Nederlands Museum Kinderwereld', die sinds 1970 bestaat, beschikt over een onvoorstelbare collectie oud en antiek speelgoed en alles wat op het kinderleven betrekking heeft. Dit speelgoed komt uit verschillende periodes, van eind 1700 tot het begin van het 'plastic-tijdperk'. kort na de tweede wereldoorlog.
Deze unieke verzameling is hoofdzakelijk het resultaat van schenkingen uit het hele land waardoor er een eunieke verzameling is ontstaan. Zo zijn er onder andere poppen en poppenhuizen, serviesjes en fornuisjes, veel blikken mechanisch speelgoed, mooie bouw- en constructiespelen, optisch speelgoed in diverse uitvoeringen, bord- en tafelspelen, buitenspeelgoed, stoommachines en treinen (waaronder een prachtige treinenbaan), tinnen soldaatjes, schoolplaten en oude leermiddelen, kortom teveel om op te noemen.
Nederlands Museum Kinderwereld

het Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum is gevestigd in twee fraaie laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink in Deventer. Er staan bijvoorbeeld prachtige poppenhuizen en heel veel poppen. En in dit museum heb je ook volop speelplezier op de zolder voor jong en oud. Want hier kun je constructies bouwen met Lego of Kapla. Je kunt een voorstelling geven met de poppenkast of je legt een figuur met Tangram (Ken je dit? Op Knutselidee.nl kun je lezen hoe je Tangram zelf kan maken). De jongste kinderen spelen met het robuuste houten pakhuis met hijskraan en blokken. Meer info over dit alles vind je op de website van Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’

In dit speelgoedmuseum zijn drie verzamelingen samen gebracht. Het grootste deel is afkomstig van Speelgoedmuseum ’op Stelten’. Het andere deel van het Poppen en Speelgoedmuseum Tilburg en het Kaaiendonks Carnavalsmuseum.
Er is nu een super grote verzameling van vele soorten speelgoed: poppen in alle soorten en maten, poppenhuizen, winkeltjes en schooltjes, maar ook constructie speelgoed zoals Meccano, elektrische treinen, autootjes, spelletjes, tollen, stokpaarden enzovoort. Het museum herbergt de grootste verzameling Anker bouwstenen van Europa, een prachtige verzameling optisch speelgoed waaronder beroemde toverlantaarns en een verzameling carnavals attributen die specifiek bij het Kaaiendonkse carnavalsfeest horen. Genoeg om een hele middag bij weg te dromen.
Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’

De Boerepleats

Het Speelgoed Museum 'De Boerepleats' in Echtenerbrug richt zich op kinderen, volwassenen en ouderen. Voor volwassenen en ouderen is het een feest van herkenning. Het geëxposeerde speelgoed varieert van naaimachientjes, Tonkas, Dinky Toys en Matchbox tot oud lesmateriaal van de lagere school en bovenal speelgoed uit grootmoeders tijd, waaronder een prachtig gietijzeren fornuisje. Dit museum is ingericht in de verbouwde stal van een stelpboerderij. Het maakt deel uit van het project 'Foar Elkoar' dat behalve het museum, een melk- en vleesveebedrijf omvat. Daarnaast vinden paarden, kippen, konijnen, geiten er een onderkomen. Hier mag iedereen uiteraard ook een kijkje nemen.
deboerepleats.nl

Meer Musea

Weet je zelf nog een leuk speelgoed museum laat het dan weten via de Contact pagina.